ЛІТОЛОГО-ФАЦІАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АЛЕВРО-ПІЩАНИХ ПОРІД ПРОДУКТИВНИХ ПАЧОК (ГОРИЗОНТІВ) ТУРНЕЙСЬКОГО ЯРУСУ НИЖНЬОГО КАРБОНУ МЕХЕДІВСЬКО-ЛУЦЕНКІВСЬКО-СВИРИДІВСЬКОГО СТРУКТУРНОГО ВУЗЛА

Автор(и)

  • V.A. Ivanyshyn Чернігівське відділення УкрДГРІ, м. Чернігів, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30836/igs.2522-9753.2008.152953

Ключові слова:

продуктивна пачка, структура, текстура, мінеральний склад, пісковик, алевроліт

Анотація

На підставі макро- і мікроскопічного вивчення керну з продуктивних пачок (горизонтів) турнейського ярусу в розрізах Мехедівської свердловини 1, Луценківської 4 і Свиридівських 2, 3, 4, 5 встановлено, що накопичення турнейських відкладів відбувалося в умовах дуже частої зміни знаку тектонічних рухів, що відбилося на їх структурі, текстурі і мінеральному складі. Уламковий матеріал пісковиків і алевролітів не відсортований і не обкатаний. Вони містять численні відбитки обвуглених решток рослин, стебел, кори, вуглисту речовину, мають різноманітну шаруватість. Осадки накопичувалися переважно в континентальних умовах.

Посилання

Заварицкий А.Н. Введение в петрографию осадочных пород. – ГОНТИ: 1932. – 132 с.r

Жемчужников Ю.А. К вопросу о понятиях «структура и текстура» для осадочных пород (по поводу статьи Ю.Г.Старицкого) // Зап. Всесоюз. минерал. общества. – 1956. – Вып. 1, вторая серия, ч. 85. – С. 21–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2008-08-12

Номер

Розділ

КОРИСНІ КОПАЛИНИ ОСАДОВИХ БАСЕЙНІВ