ОСОБЛИВОСТІ ПРИРОДНОГО САМООЧИЩЕННЯ ГЕОЛОГІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ВІД НАФТОПРОДУКТІВ

Автор(и)

  • Olha I. Lohvynenko Інститут геологічних наук НАН України, Київ, Україна
  • Anna V. Yedynach Інститут геологічних наук НАН України, Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30836/igs.2522-9753.2016.144233

Ключові слова:

вуглеводні, нафтопродукти, мікроорганізми, біодеградація, забруднення ґрунтів

Анотація

Масштаби та тривалість забруднення геологічного середовища нафтопродуктами ставить необхідність його очищення на перше місце в низці екологічних проблем України. Особливість полягає в тому, що зв’язаний ґрунтом нафтопродукт, який залишився в місті його попереднього накопичення, є таким само екологічно небезпечним, як і той, що перебував у вільній формі. Очищення геологічного розрізу в межах зони аерації, де неможливе запровадження технічних заходів, може бути пов’язане лише з діяльністю мікроорганізмів, переважно мікроміцетної флори, що має свої особливості знаходження і життєдіяльності в залежності від глибини, рівня забрудненості, умов аеробності та інших факторів. Дослідження проводились на території ДП «Міжнародний аеропорт Бориспіль». Були відібрані зразки ґрунту з забруднених і незабруднених ділянок, зроблено кількісний аналіз вмісту нафтопродуктів у грунтах.

Посилання

Babadzhanov A.F., Hrynchyshyn N.M., 2011. Problems of soil contamination by petroleum products. Abstracts of II Intern. sci.-pract. conf.: «Techno security: Theory, practice and innovation» Lviv: Lvivskiy derzhavniy universitet bezpeki zhittediiyalnosti, 2011, рp. 35-36. (In Ukrainian).

Dolmatova E.S., 2015. Microorganisms in the soil refining, Somov Institute of Epidemiology and Microbiology, Vladivostok, 24 p., available at: http://www.scienceforum.ru/2015/pdf/10201.pdf (In Russian).

Kulikova I.Y., 2008. Biodegradation of petroleum hydrocarbons. Evaluation of the activity of the strain PH. Myrsinacearum. Ecology and Industry of Russia (Ecologiya i promyshlennost Rossi), No 12, pp. 17-19. (In Russian).

Marfenina O.E., 2005. Anthropogenic ecology of soil fungi. Moscow, Medicina dlja vseh, 195 p. (In Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-06

Номер

Розділ

ПОШУКОВІ ТА ГЕОЕКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ